top of page

Veľvyslanectvo mladých

8. ročník jedinečného projektu Veľvyslanectvo mladých, ktorého hlavnou myšlienkou je možnosť aktívne sa prejaviť pri riešení problémov mladých ľudí žijúcich na Slovensku, spoznal svojich víťazov! Do finále ôsmeho ročníka projektu Veľvyslanectvo mladých sa spomedzi desiatok študentov dostali štyri vypracované projekty zo strednej školy a dva projekty vypracované študentami vysokých škôl. ,,Tento projekt vznikol pred ôsmimi rokmi a je neuveriteľné, aký pokrok nastal u študentov od jeho začiatkov.


Dnes sme mali možnosť vidieť stopercentne pripravených žiakov a myslím, že sa svojej úlohy zhostili na výbornú. Tí, ktorí sa prihlásili sú študenti, ktorí chcú niečo dokázať, nie je im ľahostajné v akom štáte, či meste žijú," hovorí autorka projektu a generálna riaditeľka Star production Mária Reháková, ktorá zvýrazňuje myšlienku budovania lokálpatriotizmu. Odborným garantom projektu je bývalý minister hospodárstva Slovenskej republiky a marketingový odborník pán Juraj Miškov, ktorý hodnotí tento ročník veľmi pozitívne. ,,Veľvyslanectvo mladých považujem za veľmi prospešný projekt, ktorý naučí mladých ľudí pripravovať zmysluplné projekty a zároveň ich aj prezentovať. Všetky hodnotíme z pohľadu inovatívnosti, inšpiratívnosti, či spoločenskej prospešnosti.


Mnohé z nich majú tieto atribúty a veľa z nich je realizovateľných za predpokladu, že študenti nájdu aj financovanie," hovorí pán Miškov s tým, že tohtoročné projekty boli na vysokej úrovni a rozhodovenie poroty bolo mimoriadne náročné. Víťazné projekty Titul Veľvyslanca mladých si spomedzi stredoškolákov odniesla Daniela Vargová zo Spojenej školy Slančíkovej Nitra svojim projektom "Freetime-wifi gallery," ktorý má priniesť do centra Nitry voľnočasové galérie s možnosťou pripojenia wifi. ,

,Hlavnou myšlienkou projektu je to, aby mali ľudia kde tráviť svoj voľný čas. Jednotlivé galérie by sa mali nachádzať na pešej zóne v Nitre, popri rieke, či v parku. Sedenie by bolo paletové a umiestnené do "včelieho plastu. Zaujímavosťou by boli sochy umiestnené uprostred sedenia. Tie by vytvorili študenti umeleckých škôl, takže zároveň by to bolo takou menšou galériou,"

hovorí výherkyňa, ktorá získala jazykový pobyt v Oxforde od Education First, ktorý odovzdala riaditeľka Linda Pffeffer. Okrem toho si odniesla diplom a knihy od vydavateľstva Ikar.


Na druhom mieste sa umiestnila Pavla Pohánková z Gymnázia Alberta Einsteina Bratislava so svojim projektom "Kultúrno-spoločenský alebo ekonomický rozvoj mesta/okolia." Ten odprezentovala v ruskom jazyku. Za podnetný projekt a odprezentovanie získala diplom, knihy od vydavateľstva Ikar a tiež návštevu Európskeho parlamentu v Bruseli od europoslanca Miroslava Mikolášika. Špeciálnu cenu v podobe jazykového kurzu jej udelil aj Martin Volek z Volis Academy. Tretie miesto si odniesli Natália Nociarová a Jarmila Sedliaková zo Strednej odbornej školy v Detve, ktorý odprezentovali projekt "Ekofarma Detva" a ako štvrté skončili Nikola Sekerešová a Ivana Fekiačová zo Strednej odbornej školy v Detve s projektom ,,Vzdelávanie podnikateľov v regióne".


Príspevok v pdf formáte

skraslenie
.pdf
Download PDF • 584KB

5 views
bottom of page