top of page

Čokoládový workshop na SPU Nitra

Žiaci 2.A SPŠP odbor Výživa, kontrola a hodnotenie potravín boli v dňoch 22. - 23. 6. 2023 aktívnymi účastníkmi workshopu Výroba čokolády. Workshop sa konal na SPU na Ústave potravinárstva. Vďaka Ing. Eve Ivanišovej, PhD. z Ústavu potravinárstva, ktorá odborne viedla tento workshop sa žiaci oboznámili nielen s technológiou prípravy čokolády, ale sa dozvedeli aj najaktuálnejšie informácie zo sveta čokolády v jej sprievodných prednáškach.

Ing. Zdenka Hamadová zabezpečila vstupné suroviny a potom sa už žiaci pustili do „sladkej“ práce. Prvým krokom bolo pomletie upražených kakaových bôbov Criollo, následne podrvené bôby po malých dávkach vsypali do konšovacieho stroja, pridali ďalšie ingrediencie – rozpustené kakaové maslo, kokosový cukor a postupne sa tzv. konšovaním (zabezpečí hodvábnu, hladkú na jazyku sa rozplývajúcu textúru čokolády) hmota miešala, roztierala a prevzdušňovala. Keďže konšovanie sa niekedy realizuje aj 72 hodín, bolo nutné v práci pokračovať aj na druhý deň.

Žiaci vtedy degustáciou vyhodnotili dĺžku konšovania za vyhovujúcu a dali sa do finálnej práce. Použili silikónové formy na pralinky, tabuľkové čokolády a tyčinky, ktoré plnili hladkou konšovanou čokoládovou hmotou a na vylepšenie chuti ešte pridávali mandle, lyofilizované bobuľoviny ale aj sušené kvety jazmínu. Posledným úkonom, ktorý žiakov delil od degustácie vlastnej čokolády bolo vychladenie foriem.

Pri realizácii svojich hand-made čokoládových výrobkov boli veľmi zanietení a „sladkí až za ušami“.

Na svoje čokoládové výrobky boli nadmieru právom hrdí, workshop hodnotili pozitívne a prejavili veľký záujem o podobné praktické aktivity.


Ing. Zdenka Hamadová a Ing. Anežka Poláková

75 views

Related Posts

See All
bottom of page