top of page

Stretnutie s Európou v Štrasburgu

V dňoch 7. – 10.6.2022 sa ambasádorky projektu WE ARE ONE Tamara Rákoczyová a Nina Adamovská z II.F GYM zúčastnili pobytu v Štrasburgu, kde prevzali cenu za víťazstvo v súťaži « Nous l’Europe » - « My Európa », ktorú organizovala AMOPA France.

Program pobytu bol veľmi bohatý. Dievčence sa stretli s ďalšími laurátkami súťaže, s ktorými mali možnosť overiť si a zdokonaliť svoje jazykové kompetencie. Boli prítomné na dvoch plenárnych zasadnutiach Európskeho parlamentu, z toho na jednom slávnostnom, ktorému predsedali Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie a Charles Michel, predseda Európskej rady, a neskôr na diskusii o obnove Ukrajiny a vystúpení Ruslana Stefanchuka, advokáta a právnika, predsedu Najvyššej rady Ukrajiny a člena ukrajinskej Bezpečnostnej a obrannej rady, blízkeho spolupracovníka Volodymyra Zelenského !

Zúčastnili sa konferencie o európskych inštitúciách, skupinového kvízu o Európe, Európskej únii, symboloch jednoty Európy, osobnostiach a inštitúciách a tiež zábavnej súťažnej „Cesty za pokladom“ o miestach v Európskej štvrti. Odprezentovali svoje projekty a niekoľko spoločných diel o európskej gastronómii v CIARUS predtým, ako im boli odovzdané diplomy. Oficiálne spoločné fotky vznikli v Európskom parlamente počas prehliadky so sprievodkyňou.

Spoločné dobrodružstvo, o ktoré sa tento rok podelili žiaci z Castillonnès, Evry-Courcouronnes a Secondigny a slovenskí gymnazisti z Nitry.

Obdivovali Štrasburskú katedrálu, jej výnimočný orloj a z paluby vyhliadkovej lode sa kochali krásami starého mesta aj európskej štvrte. Pred návratom na Slovensko sa im podarilo stráviť krátky čas aj v Paríži a odfotiť sa pred Eiffelovkou a Louvrom.



277 views

Related Posts

See All
bottom of page