top of page

Laura Granátová

ÚSPECH V STREDOŠKOLSKEJ ODBORNEJ ČINNOSTI


V šírení dobrého mena Strednej priemyselnej školy potravinárskej v Nitre u odbornej verejnosti pokračovala LAURA GRANÁTOVÁ aj na 39. ročníku celoštátnej prehliadke Stredoškolskej odbornej činnosti, ktorá sa konala 25. – 28. apríla 2017 v Banskej Bystrici. Výsledky svojho skúmania prezentovala v odbore 03 - Chémia, potravinárstvo. Vo veľkej konkurencii žiakov z celého Slovenska ukázala, že v problematike potravinárstva a chémie je „doma“. Svojou prácou Cvikla a jej využitie v súčasnej strave získala krásne 3. miesto. Zároveň bola ocenená špeciálnou cenou prednostu banskobystrického samosprávneho kraja. Srdečne blahoželáme!

1/2

Dňa 4. apríla 2017 Strednú priemyselnú školu potravinársku v Nitre reprezentovala na 39. ročníku krajského kola SOČ žiačka LAURA GRANÁTOVÁ zo IV.A triedy. S prácou Cvikla a jej využitie v súčasnej strave tu v širokej konkurencii ďalších stredoškolákov z celého Nitrianskeho kraja bez zaváhania získala krásne 1. miesto. Obhájila tak prvenstvo zo školského kola v odbore 03 - Chémia, potravinárstvo, ktoré sa konalo 1. marca 2017. V práci žiačka riešila problematiku využitia cvikly v dnešnej strave ako významnej suroviny s množstvom benefitov pre zdravie ľudí. Pozitívom práce SOČ boli prínosy pre spoločnosť v podobe vytvorených receptov na cviklové čipsy, nátierku a cviklovo- čokoládový koláč. Žiačka získala množstvo zaujímavých a prospešných informácií, o ktoré sa podelila nielen so študentmi školy, ale aj s jej zamestnancami. Dňa 18. apríla 2017 prezentovala prostredníctvom odbornej prednášky cviklu ako zdravú potravinu celému pedagogickému zboru našej školy. O možnostiach častejšieho a netradičného využitia cvikly ich presvedčila aj prostredníctvom ochutnávky, ktorá mala pozitívne ohlasy. Čokoládovo – cviklový koláč Suroviny: (8 porcií) - 2 lyžice kakaového prášku - 125 g hladkej múky - 1,5 lyžičky prášku do pečiva - štipka soli - 150 g jemného cukru - 240 ml olivového oleja - 1 lyžičku vanilkovej esencie - 3 vajcia - 200 g cvikly (uvarenej v šupke) - 110 g čokolády na varenie Postup: Predhrejeme rúru na 190 ̊ C. Vymastime a vysypeme múkou tortovú formu s priemerom 18 cm. Do veľkej misy preosejeme kakaový prášok a múku, pridáme prášok do pečiva a soľ a vmiešame aj cukor. Pridáme zvyšok ingrediencií a dobre premiešame. Nalejeme cesto do formy a pečieme 50 minút, pri teplote 160 ̊ C. Korpus vyklopíme z formy a necháme vychladnúť. Potiahneme čokoládovou polevou a servírujeme s lyžičkou sladko-kyslej hustej smotany (kyslá smotana 16% vymiešaná s kryštálovým cukrom).



61 views

Related Posts

See All
bottom of page