top of page

Jazykovo-poznávací pobyt Francúzsko

Expedícia na overenie jazykových kompetencií v reálnom prostredí

16. apríla o 21:00 sa skupina študentov zo septimy B GYM a III.F GYM „nalodila“ do autobusu s cieľom stretnúť sa s krajinou, ktorej jazyk sa učia – v ústrety dobrodružstvu a neznámemu, resp. známemu zatiaľ len z hodín a kníh. Naším cieľom bol región Grand-Est vo Francúzsku, oblasť Champagne a mesto Reims (Remeš).


Po noci strávenej v autobuse sme si ponaťahovali nohy a celé telá na veľmi významnom a pietnom mieste. Zastavili sme sa pri pamätníku Ossuaire de Douaumont, ktorý pripomína bitku o Verdun. 300 dní a 300 nocí zúrivých bojov od februára do novembra 1916. 300 000 mŕtvych a nezvestných, 400 000 zranených francúzskych a nemeckých vojakov. Dnes národná nekropola s hrobmi francúzskych vojakov a 130 000 neidentifikovaných nemeckých a francúzskych padlých v spoločných hroboch. Miesto úcty a zamyslenia navždy a pre každého.


Po príchode do Remeša, ubytovaní sa a večeri sme vyrazili na prvé stretnutie s korunovačným mestom. A začali sme tým najvýznamnejším – jej výsosťou korunovačnou katedrálou Notre-Dame.


Ráno sme sa oddýchnutí vydali spoznávať ďalšie klenoty oblasti – vinice, ktoré vďaka svojej výnimočnosti produkujú iskrivú radosť vo fľaši – šampanské. Prešli sme sa v jedinečnom lese Faux de Verzy, v ktorom sa z nevysvetlených dôvodov medzi bežnými stromami objavujú bizarne pokrútené exempláre pripomínajúce bonsaje. V Châlons-en-Champagne sme vystúpili do veže s jednou z najväčších zvonkohier v Európe (56 zvonov) a previezli sme sa loďkami.

V stredu nás čakalo najväčšie dobrodružstvo – PARÍŽ. Pozdravili sme sa s elegantnou La Dame de fer – Eiffelkou, vystúpili sme na najvyššie miesto Paríža – Montmartre, skontrolovali sme rekonštrukciu Notre-Dame na Île de la Cité, poobdivovali rozľahlý Louvre a prešli sme sa po Tuilerijských záhradách až po Place de la Concorde.


Posledný deň sme venovali bližšiemu preskúmaniu Remeša, pamiatkam, námestiam, katedrále, bazilike... obchodom, kaviarňam, suvenírom, ozajstnej patisserie a boulangerie...


Po vyčerpávajúcom, ale po mnohých stránkach obohacujúcom pobyte sme večer opäť naložili všetky zážitky, skúsenosti, objavy a spomienky do autobusu a vyrazili smer Nitra.

Študentov na pobyt pripravili, sprevádzali, motivovali, skúšali a hodnotili Mgr. Viola Martonová a Mgr. Ľubica Bubáková, ktoré veria, že pre všetkých bol pobyt okrem iného aj inšpiráciou a nezabudnuteľným zážitkom.

Mgr. Ľubica Bubáková

189 views

Related Posts

See All
bottom of page