top of page

Jazykovo-poznávací pobyt v Remeši vo Francúzsku

História, geografia, gastronómia, pamiatky, múzeá, vône a chute Francúzska. To všetko videli a zažili 26 žiaci z Gymnázia Spojenej školy v Nitre.

Ako už býva dobrou tradíciou aj tento rok sa, v čase od 21. do 26. apríla 2024,  10 žiakov III. F, 11 žiakov zo sexty B a 5 žiakov zo septimy B bilingválnej sekcie gymnázia a z tried s rozšíreným vyučovaním FRJ vydalo na jazykovo-poznávací pobyt do francúzskeho regiónu Grand Est. Výpravu sprevádzali Mgr. Ľubica Bubáková a Mgr. Viola Martonová ako vyučujúce FRJ.

Postupne navštívili viaceré zaujímavosti tejto oblasti – korunovačnú katedrálu v meste Remeš, zvonkohru v Châlons-en-Champagne, múzeum viníc Champagne le Phare de Verzenay, Národný park Faux de Verzy, výrobňu unikátnych ružových piškót Fossier a samozrejme krásavicu na Seine – Paríž. A  stihli aj fandiť HK Nitra vo finálových zápasoch a osláviť majstrovský titul pre Nitru ☺                

Mgr. Viola Martonová



Z postrehov účastníkov:

"Vo Francúzsku som už bol dvakrát, priamo v Paríži. Veľmi som chcel navštíviť aj ostatné regióny, a preto som využil príležitosť ísť na jazykovo-poznávací pobyt do regiónu Grand Est. Veľmi sa mi páčilo mesto Remeš, ktoré je známe pre svoje krásne kultúrne pamiatky ako je katedrála Notre-Dame alebo Cryptoportiques. Mestečko Châlons-en-Champagne ma zaujalo hlavne kvôli svojej zeleni a kráse budov, ktoré som mohol zažiť na plavbe loďkou. Mohol som nazrieť aj do histórie výroby originálneho šampanského, kde som zistil, ako sa tento alkoholický nápoj vyrába ☺ Nesmel chýbať ani Paríž či národný park Faux de Verzy, ktoré ma taktiež očarili. Som veľmi rád, že som v kruhu svojich kamarátov mohol zažiť takéto dobrodružstvo."                                               

Marcel Fekete, III.F

135 views

Related Posts

See All
bottom of page