top of page

Gastrofestival Nitra 2016


Dňa 6.4.2016 (streda) sa v priestoroch Hotelovej akadémie v Nitre konala deviatykrát medzinárodná gastronomická súťaž Gastrofest Nitra 2016 Sovakia pre študentov hotelových škôl zo Slovenska i zahraničia. Pozvanie na toto podujatie prijali súťažné tímy z Piešťan, Ostravy, Třebíče, Osijeku, Siofoku a tím z Lavalu, ktoré prezentovali spolu s našou školou svoj región a školu na Čaši vína.

Každá zo súťažiacich škôl zostavila družstvo, ktoré tvorili dvaja kuchári a dvaja čašníci. Úlohou kuchárskeho družstva bolo v súťažný deň pripraviť v stanovenom časovom limite 3 hodín menu pre 6 osôb, ktoré pozostávalo z teplého predjedla, hlavného jedla a dezertu.

Tohtoročná téma pre kuchárov aj čašníkov bola


Krása pokladov spočívajúca v lesoch a súzvuk chutí z viníc tvoria harmóniu gastronómie.

Družstvo čašníkov malo pripraviť slávnostnú tabuľu pre 4 osoby, pripraviť stôl pre VIP hostí a naservírovať súťažné menu doplnené nápojmi. Vyhodnotenie bolo večer po podujatí


Reprezentačná tabuľa a couvert


Súťažné menu škôl:



Príprava VIP menu:


Prípravu a organizáciu festivalu zabezpečovala skupina študentov V. ročníka Hotelovej akadémie v Nitre pod vedením odborných pedagógov. Žiaci si touto formou precvičili manažment gastronomického podujatia v reálnych podmienkach a zúročili tak teoretické poznatky získané na vyučovaní.

Cieľom festivalu je spoznávanie nových trendov v gastronómii Slovenska a ďalších krajín. Počas festivalu bol tiež dostatok času na výmenu skúseností medzi študentmi a pedagógmi zúčastnených škôl a na rozvoj partnerských vzťahov, školy mali možnosť predstaviť ďalším účastníkom festivalu históriu a súčasnosť svojho rodného kraja a život svojej školy.

Atmosféra súťaže motivovala žiakov k ďalšiemu vzdelávaniu a rozvoju ich tvorivosti, čo iste prispeje k skvalitňovaniu služieb v cestovnom ruchu v rámci Slovenska a Európy.


Vyhodnotenie Gastrofestu Nitra 2016 Slovakia - streda 6.4.2016


Slávnostné vyhodnotenie súťaže bolo spestrené programom v podobe spievania, tancovania spoločenských tancov a vystúpení mažoretiek a gymnastky. Súčasťou recepcie bolo miešanie nápojov žiakmi školy. Vyhodnoteniu predchádzala Čaša vína (utorok 5.4.) a samotná súťaž Gastrofest Nitra 2016 Slovakia (streda 6.4.).




Súťažné družstvá s obsadením:

Hotelová akadémia Nitra

  • 3. miesto v kategórií Kuchár - Marián Oravec, Patrik Kačák

  • 1. miesto v kategórií Čašník - Denisa Ondrušková, Patrik Prandorfi Odborní vyučujúci - Andrea Ivančíková, Anna Pivarčiová

Hotelová škola, Třebíč

  • 2. miesto v kategórií Kuchár - Marie Kalinová, Nikol Dobešová

  • 3. miesto v kategórií Čašník - Michaela Mašterová, Barbora Škarvadová Odborní vyučujúci - Jarmila Necidová, Zdeněk Pilát

Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakképzö Iskolája Siófok

  • 3. miesto v kategórií Kuchár - Enikő Nagy, Szilvia Horváth

  • 2. miesto v kategórií Čašník - Árpád Gellény, Dorina Horváth Odborní vyučujúci - Zsuzsanna Bolla Sóosné, László Berta

Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany

  • 2. miesto v kategórií Kuchár - Natália Baraniaková, Andrea Lukáčová

  • 1. miesto v kategórií Čašník - Nikola Krahulcová, Šimon Mráz Odborní vyučujúci - Ján Ceperko, Milan Elčík

Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka

  • 1. miesto v kategórií Kuchár - Filip Horuta, Adam Wachtarczyk

  • 3. miesto v kategórií Čašník - Petr Doležel, Helena Kusová Odborní vyučujúci - Markéta Hourová, Petr Přeček

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek

  • 1. miesto v kategórií Kuchár - Edi Bušić, Tomo Mihaljević

  • 2. miesto v kategórií Čašník - Ivana Peler, Danijela Abramović Odborní vyučujúci - Spomenka Dundović, Zlatko Dundović

Vysoká odbornosť a profesionalita komisárov tiež prispela k výbornej úrovni podujatia. Členmi hodnotiacej komisie pre kuchárov boli: Jozef Hromják - šéfkuchár reštaurácie Olive Tree hotela Doubletree by Hilton Branislav Križan - šéfkuchár, hotel Matyšák Bratislava Gabriel Kocák - šéfkuchár Grand hotela Kempinski vo Vysokých Tatrách Výkony čašníkov hodnotila komisia v zložení: Ing. Peter Toporcer – člen Slovenskej barmanskej asociácie, riaditeľ Hotela Titris Odborár*** - Tatranská Lomnica. Miroslav Latta – člen Slovenskej barmanskej asociácie, podnikateľ v gastronómii - sekcia Tatry Milan Šefc – podnikateľ v gastronómii – sekcia Tatry, člen SKBA sekcia Tatry