top of page

Gastrofestival Nitra 2018


Dňa 21.3.2018 (streda) sa v priestoroch Hotelovej akadémie v Nitre konala jedenástykrát medzinárodná gastronomická súťaž Gastrofest Nitra 2018 Sovakia pre študentov hotelových škôl zo Slovenska i zahraničia. Pozvanie na toto podujatie prijali súťažné tímy z Piešťan, Třebíče, Ostravy, Osijeku, a Lavalu, ktoré prezentovali spolu s našou školou svoj región a školu na Čaši vína.

Každá zo súťažiacich škôl zostavila družstvo, ktoré tvorili dvaja kuchári a dvaja čašníci. Úlohou kuchárskeho družstva bolo v súťažný deň pripraviť v stanovenom časovom limite 3 hodín menu pre 6 osôb, ktoré pozostávalo z teplého predjedla, hlavného jedla a dezertu.

Tohtoročná téma pre kuchárov aj čašníkov bola


"Láska ku gastronómii je ako jarné slnko. Prebúdza energiu, zaháňa nepokoj a vždy je v nej túžba po harmónii tela a ducha. "Vdýchnime teda veľkonočným tradíciám svieži vánok modernej doby a vytvorme kúzlo zdravého životného štýlu."

Družstvo čašníkov malo pripraviť slávnostnú tabuľu pre 4 osoby, pripraviť stôl pre VIP hostí a naservírovať súťažné menu doplnené nápojmi. Vyhodnotenie bolo večer po podujatí.


Každá zo šiestich zúčastnených škôl mala stručne predstaviť svoju školu. Akcia bola spojená s ochutnávkou vín a syrov z produkcie krajín, ktorých školy sa zúčastnili podujatia. Moderátori predstavili tému 11. ročníka. Medzinárodný festival Gastrofestival Nitra 2018 Slovakia sa uskutoční v priestoroch spoločenskej haly (v stredu) 21.3.2018. Vyhodnotenie Gastrofestivalu Nitra 2018 Slovakia bude v stredu večer pri slávnostnej recepcií.


Reprezentačná tabuľa a couvert


Súťažné menu škôl:


Príprava VIP menu:


Prípravu a organizáciu festivalu zabezpečovala skupina študentov V. ročníka Hotelovej akadémie v Nitre pod vedením odborných pedagógov. Žiaci si touto formou precvičili manažment gastronomického podujatia v reálnych podmienkach a zúročili tak teoretické poznatky získané na vyučovaní.

Cieľom festivalu je spoznávanie nových trendov v gastronómii Slovenska a ďalších krajín. Počas festivalu bol tiež dostatok času na výmenu skúseností medzi študentmi a pedagógmi zúčastnených škôl a na rozvoj partnerských vzťahov, školy mali možnosť predstaviť ďalším účastníkom festivalu históriu a súčasnosť svojho rodného kraja a život svojej školy.

Atmosféra súťaže motivovala žiakov k ďalšiemu vzdelávaniu a rozvoju ich tvorivosti, čo iste prispeje k skvalitňovaniu služieb v cestovnom ruchu v rámci Slovenska a Európy.


Vyhodnotenie Gastrofestu Nitra 2018 Slovakia - streda 21.3.2018


Slávnostné vyhodnotenie súťaže bolo spestrené programom v podobe spievania, hrania na flautu, tancovania spoločenských tancov, vystúpenia mažoretiek a gymnastky. Vyhodnoteniu predchádzala Čaša vína (utorok 20.3.) a samotná súťaž Gastrofest Nitra 2018 Slovakia (streda 21.3.).




Súťažné družstvá s obsadením:

Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany

  • 3. miesto v kategórií Kuchár - Lukáš Turanský, Erik Machovič

  • 3. miesto v kategórií Čašník - Olívia Balogová, Nikoleta Dobrotková

Obchodní akademie a Hotelová škola, Třebíč

  • 2. miesto v kategórií Kuchár - Ondřej Šibůrek, Jakub Dejmek

  • 1. miesto v kategórií Čašník - Karolína Bartejsová, Veronika Binderová

Hotelová akadémia Nitra

  • 2. miesto v kategórií Kuchár - Michal Tóth, Samuel Bojda

  • 2. miesto v kategórií Čašník - Natália Nagyová, Matúš Matušík

Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka

  • 1. miesto v kategórií Kuchár - David Klimscha, Roman Richtr

  • 1. miesto v kategórií Čašník - Petr Doležel, Martin Koczwara

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek

  • 3. miesto v kategórií Kuchár - Lucia Erdeg, David Novakovič

  • 2. miesto v kategórií Čašník - Ana Mijakić, Magdalena Parać

CFA des trois villes de la Mayenne Laval, La France

  • 1. miesto v kategórií Kuchár - Damien Beaudouin, Alexis Babin

  • 3. miesto v kategórií Čašník - Mananta Gasnier, Julien Le Marie

Vysoká odbornosť a profesionalita komisárov tiež prispela k výbornej úrovni podujatia. Členmi hodnotiacej komisie pre kuchárov boli: pán Vojto Artz – prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov pán Ivan Vozár – manažér Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov pán Lukáš Guzman – člen Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Výkony čašníkov hodnotila komisia v zložení: pán Tiago Loctelli Vigano – riaditeľ hotela Elizabeth Trenčín pán Ivan Plačko – riaditeľ hotela Chateau Appony v Oponiciach pán Michal Zrubec – Top someliér roku 2018, manažér hotela Mikádo v Nitre



88 views

Related Posts

See All
bottom of page