Dňa 26.3.2014 (streda) sa v priestoroch Hotelovej akadémie v Nitre konala siedmykrát medzinárodná gastronomická súťaž Gastrofest Nitra 2014 Slovakia pre študentov hotelových škôl zo Slovenska i zahraničia.
Pozvanie na toto podujatie prijali súťažné tímy z Piešťan, Ostravy, Třebíče, Osijeku, Siofoku a Bazeilles, ktoré prezentovali spolu s našou školou svoj región a školu na Čaši vína.
Každá zúčastnená škola zostavila družstvo, ktoré tvorili dvaja kuchári a dvaja čašníci. Úlohou kuchárskeho družstva bolo v súťažný deň pripraviť v stanovenom časovom limite 3 hodín menu pre 6 osôb, ktoré pozostávalo z teplého predjedla, hlavného jedla a dezertu.
Tohtoročná spoločná téma pre kuchárov aj čašníkov bola
„Tak ako umenie nejestvuje bez múzy, tak ani gastronómia nejestvuje bez symfónie chutí“.
Myšlienkou bol citát francúzskeho umelca a gurmána Brillat-Savarina:
"Povedz mi čo ješ a ja ti poviem kto si".
Družstvo čašníkov malo pripraviť slávnostnú tabuľu pre 4 osoby, pripraviť stôl pre V.I.P. hostí a naservírovať súťažné menu doplnené nápojmi. Vyhodnotenie sa konalo večer po podujatí.
Reprezentačná tabuľa a couvert
Súťažné menu škôl:
Príprava VIP menu:
Prípravu a organizáciu festivalu zabezpečovala skupina študentov V. ročníka Hotelovej akadémie v Nitre pod vedením odborných pedagógov. Žiaci si touto formou precvičili manažment gastronomického podujatia v reálnych podmienkach a zúročili tak teoretické poznatky získané na vyučovaní.
Cieľom festivalu je spoznávanie nových trendov v gastronómii Slovenska a ďalších krajín. Počas festivalu bol tiež dostatok času na výmenu skúseností medzi študentmi a pedagógmi zúčastnených škôl a na rozvoj partnerských vzťahov, školy mali možnosť predstaviť ďalším účastníkom festivalu históriu a súčasnosť svojho rodného kraja a život svojej školy.
Atmosféra súťaže motivovala žiakov k ďalšiemu vzdelávaniu a rozvoju ich tvorivosti, čo iste prispeje k skvalitňovaniu služieb v cestovnom ruchu v rámci Slovenska a Európy.
Vyhodnotenie Gastrofestu Nitra 2014 Slovakia - streda 26.3.2014
Slávnostné vyhodnotenie súťaže bolo spestrené programom v podobe ľudových piesní a tancov v podaní skupiny Jelenec, moderného spevu a tancu, gymnastov a mažoretiek. Súčasťou recepcie bolo miešanie nápojov žiakmi školy. Vyhodnoteniu predchádzala Čaša vína (utorok 25.3.) a samotná súťaž Gastrofest Nitra 2014 Slovakia (streda 26.3.).
Súťažné družstvá s obsadením:
Hotelová akadémia Nitra
1. miesto v kategórií Čašník - Michaela Demovičová, Kristína Bednářová
2. miesto v kategórií Kuchár - Matúš Brath, Jakub Hetényi
Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany
3. miesto v kategórií Čašník - Lucia Leskovská, Šimon Mráz
2. miesto v kategórií Kuchár - Natália Baraniaková, Dávid Cehlárik
Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka
3. miesto v kategórií Čašník - Sandra Lemešová, Andrea Hlobilová
1. miesto v kategórií Kuchár - Adam Wachtarczyk, Jan Schrenk
Hotelová škola, Třebíč
3. miesto v kategórií Čašník - Eva Jandásková, Anna Holá
3. miesto v kategórií Kuchár - Vojtěch Poskočil, Veronika Přepechalová
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
2. miesto v kategórií Čašník - Ivan Marinjak, Mislav Lulić
3. miesto v kategórií Kuchár - Krešimir Adžić, Martin Prugovečki
Somogyi TISZK Közép – és Szakiskola Siófok
1. miesto v kategórií Čašník - Dominika Lakatos, Vivien László
3. miesto v kategórií Kuchár - Dávid Papp, Balász Miklós
Lycée polyvalent de Bazeilles, Francúzsko
2. miesto v kategórií Čašník - Clarisse Bohren, Vanessa Depaquit
1. miesto v kategórií Kuchár - Adam Wachtarczyk, Jan Schrenk
Vysoká odbornosť a profesionalita komisárov tiež prispela k výbornej úrovni podujatia. Členmi hodnotiacej komisie pre kuchárov boli: Branislav Križan - šéfkuchár, hotel Matyšák Bratislava Marek Ort - šéfkuchár Reduta Bratislava, člen národného tímu SZKC Jozef Hromják - šéfkuchár Bidvest Slovakia, s.r.o.
Výkony čašníkov hodnotila komisia v zložení: Milan Šefc – podnikateľ v gastronómii – sekcia Tatry, člen SKBA sekcia Tatry, Miroslav Latta – člen Slovenskej barmanskej asociácie, podnikateľ v gastronómii - sekcia Tatry Ing. Peter Toporcer – člen Slovenskej barmanskej asociácie, riaditeľ Hotela Titris Odborár*** - Tatranská Lomnica.
Gastrofest - Čaša vína - utorok 25.3.2014
Každá zo siedmych zúčastnených škôl predstavila svoj región. Akcia bola spojená s ochutnávkou vín a syrov z produkcie krajín, ktorých školy sa zúčastnili podujatia. Moderátori predstavili tvorbu a prínos všestraného francúzskeho umelca a gastronóma Brillat-Savarina. Zážitok umocnilo sláčikové kvarteto Collegium Cantorum, ktoré vybralo skladby vážnej hudby od Wolfganga Amadeusa Mozarta. Myšlienkou tohto ročníka bol citát "Povedz mi čo ješ a ja ti poviem kto si." Brillat-Savarin. Medzinárodný festival Gastrofest Nitra 2014 Sovakia sa uskutočnil v priestoroch spoločenskej haly (v stredu) 26.3.2014. Vyhodnotenie Gastrofestu Nitra 2014 Slovakia bolo v stredu večer.
Comments