top of page

Gastrofestival Nitra 2014


Dňa 26.3.2014 (streda) sa v priestoroch Hotelovej akadémie v Nitre konala siedmykrát medzinárodná gastronomická súťaž Gastrofest Nitra 2014 Slovakia pre študentov hotelových škôl zo Slovenska i zahraničia.


Pozvanie na toto podujatie prijali súťažné tímy z Piešťan, Ostravy, Třebíče, Osijeku, Siofoku a Bazeilles, ktoré prezentovali spolu s našou školou svoj región a školu na Čaši vína.


Každá zúčastnená škola zostavila družstvo, ktoré tvorili dvaja kuchári a dvaja čašníci. Úlohou kuchárskeho družstva bolo v súťažný deň pripraviť v stanovenom časovom limite 3 hodín menu pre 6 osôb, ktoré pozostávalo z teplého predjedla, hlavného jedla a dezertu.

Tohtoročná spoločná téma pre kuchárov aj čašníkov bola

„Tak ako umenie nejestvuje bez múzy, tak ani gastronómia nejestvuje bez symfónie chutí“.

Myšlienkou bol citát francúzskeho umelca a gurmána Brillat-Savarina:

"Povedz mi čo ješ a ja ti poviem kto si".

Družstvo čašníkov malo pripraviť slávnostnú tabuľu pre 4 osoby, pripraviť stôl pre V.I.P. hostí a naservírovať súťažné menu doplnené nápojmi. Vyhodnotenie sa konalo večer po podujatí.


Reprezentačná tabuľa a couvert


Súťažné menu škôl:



Príprava VIP menu:


Prípravu a organizáciu festivalu zabezpečovala skupina študentov V. ročníka Hotelovej akadémie v Nitre pod vedením odborných pedagógov. Žiaci si touto formou precvičili manažment gastronomického podujatia v reálnych podmienkach a zúročili tak teoretické poznatky získané na vyučovaní.

Cieľom festivalu je spoznávanie nových trendov v gastronómii Slovenska a ďalších krajín. Počas festivalu bol tiež dostatok času na výmenu skúseností medzi študentmi a pedagógmi zúčastnených škôl a na rozvoj partnerských vzťahov, školy mali možnosť predstaviť ďalším účastníkom festivalu históriu a súčasnosť svojho rodného kraja a život svojej školy.

Atmosféra súťaže motivovala žiakov k ďalšiemu vzdelávaniu a rozvoju ich tvorivosti, čo iste prispeje k skvalitňovaniu služieb v cestovnom ruchu v rámci Slovenska a Európy.


Vyhodnotenie Gastrofestu Nitra 2014 Slovakia - streda 26.3.2014


Slávnostné vyhodnotenie súťaže bolo spestrené programom v podobe ľudových piesní a tancov v podaní skupiny Jelenec, moderného spevu a tancu, gymnastov a mažoretiek. Súčasťou recepcie bolo miešanie nápojov žiakmi školy. Vyhodnoteniu predchádzala Čaša vína (utorok 25.3.) a samotná súťaž Gastrofest Nitra 2014 Slovakia (streda 26.3.).




Súťažné družstvá s obsadením:


Hotelová akadémia Nitra

  • 1. miesto v kategórií Čašník - Michaela Demovičová, Kristína Bednářová

  • 2. miesto v kategórií Kuchár - Matúš Brath, Jakub Hetényi


Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany

  • 3. miesto v kategórií Čašník - Lucia Leskovská, Šimon Mráz

  • 2. miesto v kategórií Kuchár - Natália Baraniaková, Dávid Cehlárik


Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka

  • 3. miesto v kategórií Čašník - Sandra Lemešová, Andrea Hlobilová

  • 1. miesto v kategórií Kuchár - Adam Wachtarczyk, Jan Schrenk


Hotelová škola, Třebíč

  • 3. miesto v kategórií Čašník - Eva Jandásková, Anna Holá

  • 3. miesto v kategórií Kuchár - Vojtěch Poskočil, Veronika Přepechalová


Ugostiteljsko-turistička škola Osijek

  • 2. miesto v kategórií Čašník - Ivan Marinjak, Mislav Lulić

  • 3. miesto v kategórií Kuchár - Krešimir Adžić, Martin Prugovečki


Somogyi TISZK Közép – és Szakiskola Siófok

  • 1. miesto v kategórií Čašník - Dominika Lakatos, Vivien László

  • 3. miesto v kategórií Kuchár - Dávid Papp, Balász Miklós

Lycée polyvalent de Bazeilles, Francúzsko

  • 2. miesto v kategórií Čašník - Clarisse Bohren, Vanessa Depaquit

  • 1. miesto v kategórií Kuchár - Adam Wachtarczyk, Jan Schrenk

Vysoká odbornosť a profesionalita komisárov tiež prispela k výbornej úrovni podujatia. Členmi hodnotiacej komisie pre kuchárov boli: Branislav Križan - šéfkuchár, hotel Matyšák Bratislava Marek Ort - šéfkuchár Reduta Bratislava, člen národného tímu SZKC Jozef Hromják - šéfkuchár Bidvest Slovakia, s.r.o.


Výkony čašníkov hodnotila komisia v zložení: Milan Šefc – podnikateľ v gastronómii – sekcia Tatry, člen SKBA sekcia Tatry, Miroslav Latta – člen Slovenskej barmanskej asociácie, podnikateľ v gastronómii - sekcia Tatry Ing. Peter Toporcer – člen Slovenskej barmanskej asociácie, riaditeľ Hotela Titris Odborár*** - Tatranská Lomnica.


Gastrofest - Čaša vína - utorok 25.3.2014


Každá zo siedmych zúčastnených škôl predstavila svoj región. Akcia bola spojená s ochutnávkou vín a syrov z produkcie krajín, ktorých školy sa zúčastnili podujatia. Moderátori predstavili tvorbu a prínos všestraného francúzskeho umelca a gastronóma Brillat-Savarina. Zážitok umocnilo sláčikové kvarteto Collegium Cantorum, ktoré vybralo skladby vážnej hudby od Wolfganga Amadeusa Mozarta. Myšlienkou tohto ročníka bol citát "Povedz mi čo ješ a ja ti poviem kto si." Brillat-Savarin. Medzinárodný festival Gastrofest Nitra 2014 Sovakia sa uskutočnil v priestoroch spoločenskej haly (v stredu) 26.3.2014. Vyhodnotenie Gastrofestu Nitra 2014 Slovakia bolo v stredu večer.




68 views

Related Posts

See All
bottom of page