top of page

Trophée Mille International 2017

Keď na začiatku septembra s prvým školským zvonením všetci študenti a učitelia HA v Nitre pomaly a postupne prechádzali z prázdninového režimu do pracovno-študijno-vyučovacieho, v kuchynke č. 3 známej pod krycím názvom K3 sa parilo nielen z hrncov, ale predovšetkým z hláv 3-členného tímu (dvaja študenti + pani prof. Horková).



V šibeničnom časovom limite desiatich dní museli vymyslieť, vykalkulovať, navariť, napiecť, pomenovať, popísať postup, odfotiť a nechať preložiť do francúzštiny súťažné menu na 4. ročník medzinárodnej súťaže Trophée Mille International 2017, na ktorej sa pravidelne zúčastňujeme od jej vzniku. Organizátori pre tento ročník predpísali nasledovné povinné suroviny: perlička, červená cibuľa, jablká a šampanské, ktoré musia byť povinne použité pri príprave slaného a sladkého jedla. Napriek mimoriadne hektickým dvom týždňom sa všetko podarilo a 14.9.2017 v popoludňajších hodinách opustila prihláška so všetkými požadovanými dokumentami elektronickou cestou našu školu, aby ju mohli na strane organizátora pozorne preskúmať a rozhodnúť o našom postupe do veľkého finále. Po dvoch týždňoch naozaj prišla odpoveď, pre nás mimoriadne potešujúca, že Slovensko bude na 4. ročníku súťaže dňa 20.11.2017 reprezentovať družstvo HA v Nitre v zložení Simona Kmeťová (III.C HA) a Marián Sloboda (II.C HA) pod vedením pani profesorky Márie Horkovej.


Nasledovalo obdobie intenzívneho skúšania a dolaďovania súťažného menu, až kým nedostalo definitívnu podobu, s ktorou na súťaž naše družstvo odcestovalo 19.11.2017. Čo sme navarili? Galantínku z pŕs z perličky s omáčkou z červenej cibule a gratinovaným zemiakom s bryndzou, stehno opečené na masle so žemľovo-gaštanovou knedľou a glazovanou zeleninou a ako dezert kakaovo-smotanovú tortičku s jablkovo-karamelovou omáčkou ochutenou šampanským.

V silnej konkurencii ďalších 10 súťažných družstiev z takmer všetkých kontinentov sa nakoniec našim nadaným študentom podarilo získať špeciálnu cenu Esprit d’Équipe – ocenenie za vynikajúcu tímovú spoluprácu a technickú prácu v kuchyni. Trofejou, ktorú si odniesli, je okrem ďalších darčekov kuchársky rondon s vlajkami všetkých zúčastnených družstiev a s menami členov hodnotiacich komisií, ku ktorým tohtoroční hodnotitelia pridali svoje vlastnoručné podpisy. O tom, že sú to naozaj veľké mená v oblasti gastronómie, sa môžete presvedčiť v závere, kde ich všetky nájdete aj s informáciou o ich úspechoch. To, ako sme túto trofej „neštandardných“ rozmerov nakoniec dostali do kabíny lietadla Air France na spiatočnej ceste, je iný príbeh.


Špeciálna cena Esprit d'Équipe – za vynikajúcu tímovú spoluprácu a technickú prácu v kuchyni na gastronomickej súťaži


Hodnotiaca komisia


Komisia je zostavená z osobností profesionálneho


a gastronomického sveta. Tento rok hodnotili prácu súťažiacich tri päťčlenné komisie: Komisia pre technické hodnotenie práce v kuchyni a dve degustačné komisie, ktoré hodnotili hlavné jedlo a dezert.


Technická komisia:



  • Denis Rippa – šéf Kuchyne Hôtel Matignon (Úrad vlády FR)

  • Jean-Françcois Girardin – MOF kuchyňa 1994 (bývalý šéfkuchár Hotel Ritz Paris)

  • Lionel Veillet – zástupca šéfa kuchyne Prezidenta republiky

  • Christophe Quentin – šéfkuchár reštaurácie Maho

  • Clément Vidalon – šéfkuchár reštaurácie Le Bouchon et L’Assiette



Degustačná komisia – hlavné jedlo:

  • Jean François Deport – MOF údeniny 1979, Deport Traiteur

  • Gérard Boyer – šéfkuchár 3 hviezdy Michelin (bývalý šéf a majiteľ Domaine Les Crayères)

  • Fréderic Anton – MOF kuchyňa 2000

  • Jean Jacques Massé – MOF kuchyňa 1997

  • Bernard Vaussion – bývalý prevádzkar Elyzejského paláca


Degustačná komisia – dezert:

  • Pascal Caffet – MOF cukrár 1989, Pâtisserie Pascal Caffet

  • Jean-Paul Bostoen – MOF kuchyňa 2011

  • Ophélie Barès – šéfcukrárka (zvolená Šéf cukrár za rok 2014)

  • Yazid Ichemrahen – majster sveta cukrárov 2014

  • Jacques Pourcel – šéf reštaurácie Terminal Pourcel



17 views

Related Posts

See All
bottom of page