top of page

Ocenenie úspešných absolventov DofE v Bratislave

V utorok 26. 9. 2023 sa v budove Slovenskej sporiteľne v Bratislave uskutočnila slávnostná ceremónia oceňovania úspešných absolventov programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE) na bronzovej a striebornej úrovni. V našom Slančíkove sa podarilo zdolať bronzovú úroveň 28 DofEákom.

„Ceremónia bola skvelá. Tá atmosféra, pocit, že sme dosiahli niečo, na čo môžeme byť hrdí, boli úžasné. Radosť z úspechu bola v sále vidieť, ale aj počuť:) Veľmi sa mi páčili aj ‘aktivity’, ktoré boli pre nás prichystané, bolo to milé a celkovo zábavnejšie, ako som čakala.“ hovorí úspešná absolventka bronzovej úrovne DofE Clara Lužáková.
„Ceremónia ma príjemne prekvapila. Boli sme slávnostne privítaní gratuláciami zo všetkých strán. Oceňovanie bolo miestami chaotické, hlavne v momente, keď sme v počte takmer 30 absolventov hrdo napochodovali na pomerne malé pódium. S radosťou a hrdosťou sme odchádzali s parádnymi diplomami a bronzovými oceneniami.“ hovorí úspešná absolventka bronzovej úrovne DofE Megy Maxinová.
„Som nesmierne hrdá na to, že naša škola mala na slávnostnej ceremónii najpočetnejšie zastúpenie úspešných absolventov bronzovej úrovne DofE za nitriansky kraj. Chcem sa naozaj veľmi pekne poďakovať všetkým Vedúcim nášho Miestneho centra, ktorí odviedli skvelú prácu a pomáhali týmto úžasným mladým ľuďom na ceste k ich cieľom. Vďaka patrí aj všetkým Mentorom, ktorí priamo dohliadali na pokroky DofEákov v jednotlivých oblastiach.“ hovorí koordinátorka Miestneho centra DofE Zuzana Szombathová.

Program DofE je komplexný rozvojový program určený mladým ľuďom vo veku 14-24 rokov, ktorý funguje vo viac ako 130 krajinách sveta. Mladý človek, ktorý chce cenu získať, musí na sebe vytrvalo pracovať niekoľko mesiacov a prekonať štyri výzvy: rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu. Medzi hlavné benefity absolvovania programu DofE patrí hlavne to, že ho zohľadňujú desiatky firiem na Slovensku pri výberových konaniach, je výhodou aj pri prijímaní na slovenskú alebo zahraničnú univerzitu, zvyšuje šancu získať štipendium alebo grant u nás aj vo svete, pomáha mladým ľuďom nájsť si zmysluplné ciele a doťahovať ich do konca, vytvára komunitu aktívnych mladých ľudí a motivuje ich k pohybu a k zážitkom v prírode bez mobilov a počítačov ako aj k pomoci vo svojej komunite.

Ako hodnotia svoj bronzový rok v DofE samotní bronzoví absolventi? Clara Lužáková: „Dve slová – ´HECNI SA!!!´ To bola nezabudnuteľná hláška nášho skvelého Vedúceho, ktorý nás dokázal úžasne namotivovať. Začiatky boli možno trošku ťažšie, ale akonáhle sa človek do toho dostane, je to super. Keď prišla príprava na expedíciu, nebolo mi všetko jedno, priznám sa, mala som pred expedíciou rešpekt. Ale samozrejme, naši úžasní DofE Vedúci nás v tom nenechali a všetko nám vysvetlili, pomohli s čím mohli a stále dokola motivovali. Expedícia bola síce vyčerpávajúca, ale vyvážila to zábava, ktorú sme si z toho spravili a skvelý kolektív, ktorý v týchto podmienkach vznikol. Všetko sa dá zvládnuť, keď máte pri sebe správnych ľudí, ktorí vás podporujú (a dostatok hroznového cukru):)

Hana Kopáčová dodáva: „Môj rok s DofE bol plný nových skúseností a dojmov. Boli momenty, kedy nie všetko išlo podľa plánu, ale zároveň aj chvíle, ktoré mi pripomenuli, prečo som sa na DofE dala. Každou zapísanou aktivitou som bola o krok bližšie k svojmu cieľu, k bronzovej cene. Čerešničkou na torte bola expedícia. Počas cvičnej nám počasie neprialo, ale ani to nás nezastavilo. Celý tento rok mi dal veľa nových kamarátstiev, nezabudnuteľných zážitkov a nových skúseností.

Prvý ročník DofE zhodnotili aj Vedúci Miestneho centra, Spojenej školy, Slančíkovej 2 v Nitre Anna Báreková, Ľubica Bubáková, Jana Vanková, Anton Čapistrák a Lukáš Odráška: „Je veľmi ťažké vybrať zo splnených cieľov len pár, pretože všetky boli svojim spôsobom úžasné. Pre nás, Vedúcich, bolo obrovským zadosťučinením sledovať progres každého jedného DofEáka. Každým jedným zápisom v nás rástla hrdosť na to, čo naši zverenci dokázali, ako krok po kroku smerovali k úspešnému splneniu svojich stanovených cieľov. V rámci športu naši DofEáci plávali, tancovali, bicyklovali, jazdili na koni, venovali sa vzdušnej akrobacii, gymnastike, joge, zdokonaľovali sa vo volejbale, floorbale alebo prekonávali svoje osobné možnosti v posilňovni. V oblasti rozvoja talentu sa DofEáci učili hrať na hudobných nástrojoch, venovali sa cudzím jazykom, animácii, maľovaniu, kresleniu, kreatívnemu písaniu, spevu, čítaniu v cudzích jazykoch, ale aj pečeniu, vareniu, háčkovaniu, či tvoreniu rôznych iných diel. Ako dobrovoľníci pomáhali revitalizovať prostredie našej školy, spravovali sociálne siete školy, pomáhali seniorom, spolužiakom, pôsobili ako Buddy spolužiakom z Ukrajiny, pracovali s deťmi alebo mladými športovými talentami, starali sa o životné prostredie a o zvieratká. Za všetky tieto úžasné ciele spomeňme aspoň dva obrovské úspechy našich DofEákov. V oblasti talentu blahoželáme Márii Alžbete Fúskovej, ktorej umelecké dielo bolo vystavené v Národnej galérii v Bratislave a taktiež Julianne Buchovej, ktorá sa v rámci dobrovoľníctva venovala pomoci ľuďom s diabetom a bola ocenená ako Dobrovoľníčka roka Nitrianskeho kraja. Všetka táto snaha našich DofEákov bola nakoniec korunovaná dobrodružnými expedíciami. Cvičná expedícia naozaj preverila ich pripravenosť a odolnosť, pretože počasie účastníkom vôbec neprialo a jednotlivé tímy premokli do nitky. Napriek tomu vládla dobrá nálada a spomienky na túto akciu sú stále živé a vyvolávajú úsmev na tvári. Naopak, kvalifikačná expedícia prebiehala v luxusnom počasí a dopadla na výbornú. Dokonca aj tímy, ktoré sa stratili sa napokon našli a aj jedlo, ktoré si jednotlivé tímy pripravili, bolo konzumovateľné a všetci sa domov vrátili obohatení o neopakovateľné zážitky.“

DofE pokračuje v Slančíkove aj v školskom roku 2023/2024: „Náš DofE tím posilnili ďalší dvaja Vedúci Eva Kunová a Michal Šafárik, ako aj Ambasádori z radov našich úspešných absolventov Clara Lužáková a Dominik Trenka. V tomto školskom roku rozbiehame aj dva nadstavbové programy v rámci DofE a to Stand by Me a DoFin. Bližšie informácie nájdu všetci záujemci na oficiálnom webovom sídle programu www.dofe.sk alebo u členov nášho slančíkovského DofE tímu. Pozývame všetkých aktívnych a motivovaných mladých ľudí, aby neváhali a pridali sa k nám, pretože tento prvý rok jednoznačne ukázal, že byť súčasťou DofE sa vypláca a je to výnimočná skúsenosť, neopakovateľné zážitky, ale hlavne nové priateľstvá a v neposlednom rade komplexný rozvoj osobnosti. Neváhajte a pridajte sa k nám!uzatvorila koordinátorka programu Zuzana Szombathová.


Foto: archív DofE tímu Miestneho centra, Spojená škola, Slančíkovej 2, Nitra

109 views

Related Posts

See All
bottom of page