top of page

Medzinárodná gastronomická súťaž v Siófoku, Maďarsko

Naša škola sa každoročne zúčastňuje na medzinárodnej gastronomickej súťaži na partnerskej škole v maďarskom meste Siófok. Súťažnou témou bolo tentokrát oživenie tradičnej maďarskej gastronómie v znení: "Balaton v rokoch 1920 – 1930."

Úlohou súťažiacich bolo zložiť 7-členné súťažné družstvo v zostave:

2 kuchári, 2 cukrári a 3 čašníci.


Tím bol limitovaný nielen časom, ale aj predpísanou literatúrou. Iba z nej mohol čerpať informácie a inšpiráciu pred prípravou jedál, dezertov a nápojov s dodržaním daného časového limitu. Súťažný tím kuchárov mal za úlohu pripraviť 3-chodové menu počas 4 hodín. Po dôkladnej príprave a podaní pomocnej ruky od odbornej vyučujúcej pani prof. PaedDr. Dany Neirurerovej, kuchári zostavili slávnostné menu. Tvorilo ho predjedlo: Kačacia pečeň foie-gras s varenou hruškou v červenom víne, polievka: Zeleninový vývar s domácimi rezancami a hlavné jedlo: Pečené kura plnené mäsovou fášou s opekanými zemiakmi. Súťažný tím cukrárov pripravoval dezert k slávnostnému menu a kaviarenský zákusok počas 4 hodín. Dezert bol v podobe Gundel palaciniek a kaviarenského zákuska, ktorý reprezentoval známy Dobošový rez. Súťažný tím čašníkov vedený skúsenosťami a ochotou pani profesorky PaedDr. Jozefíny Bullovej mal stanovené požiadavky v podobe prípravy slávnostnej tabule pre 2 hostí, tranšírovania jedného pokrmu pred zrakom hosťa a samostatnou disciplínou - prípravou kávového nápoja. Obsluha zvolila miešaný nápoj s názvom Espresso Martini.

Jednotlivé súťažné tímy boli hodnotené osobitne, pričom naša škola získala nasledovné umiestnenie:

  • 1. miesto v kategórii Kuchár - Zuzana Pénzešová z V.A, Andreas Javorek z III.C

  • 2. miesto v kategórii Cukrár - Lenka Nagyová z IV.A, Patrícia Cziborová z II.B

  • 5. miesto v kategórii Čašník - Karin Koncová z V. C, Kiti Palakyová z III.C, Natália Bencová z II.C



Dôkladná príprava priniesla v závere súťaže radostný pocit v podobe Absolútneho víťazstva súťaže vo všetkých kategóriách. Odborná gastronomická súťaž bola skvelou príležitosťou pre upevnenie si vedomostí a zručností z oblasti gastronómie. Bola sprevádzaná obrovským množstvom úsilia všetkých členov družstva a tým najcennejším, čo prináša radosť v každom kolektíve - tímovou prácou. Poďakovanie patrí nielen odbornému vedeniu a šikovným žiakom, ale aj pani profesorke PaedDr. Andrei Nagyovej, ktorá zabezpečila tlmočenie.


23 views

Related Posts

See All
bottom of page