Gastrofestival Nitra 2025
- melindabaruszova
- Apr 1
- 4 min read
Updated: Jun 20
Gastrofestival Nitra 2025: Medzinárodná oslava talentu, tradície a inovácií v gastronómii
Hotelová akadémia Nitra s hrdosťou oznamuje úspešné ukončenie 15. ročníka Gastrofestivalu Nitra 2025 – medzinárodnej gastronomickej súťaže s tradíciou, ktorý sa konal pod záštitou Nitrianskeho samosprávneho kraja. Od 25. do 28. marca 2025 sa priestory Hotelovej akadémie Nitra stali dejiskom týždňa plného kulinárskych výziev, nových trendov a významnej medzinárodnej spolupráce.
Tento ročník niesol inšpiratívnu tému: „Sme divadlom tomuto svetu – hrajme tak, nech sa publikum nenudí“, doplnenú o podtému „Dobré vyučovanie je z jednej štvrtiny príprava a z troch štvrtín divadlo“. Toto motto dokonale vystihovalo nielen súťažnú náročnosť, ale aj dôraz na kreatívnu prezentáciu a divadelný pôvab gastronomického umenia, ktoré prekračuje národné hranice.
Medzinárodná účasť a súťažné zadanie
Cieľom podujatia bola podpora mladých talentov a rozvoj zručností budúcich profesionálov v oblasti gastronómie, ako aj upevnenie vzťahov medzi školami a študentmi z rôznych krajín. Súťaž prilákala šesť talentovaných tímov zo štyroch európskych krajín, ktoré si zmerali sily v náročných disciplínach. Svoje kuchárske a čašnícke zručnosti predviedli študenti z :
Hotelovej akadémie Nitra (Slovensko) – domáci tím
Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera, Piešťany (Slovensko)
Strednej školy spoločného stravovania, Ostrava-Hrabůvka (Česká republika)
Bráfovej akadémie, Třebíč (Česká republika)
Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek (Chorvátsko)
Lycée des métiers, Bazeilles (Francúzsko)
Kuchári mali za úlohu v stanovenom časovom limite pripraviť 4-chodové degustačné menu s povinnými surovinami na určenú tému, pričom ich kreativita a technické zručnosti boli podrobené prísnemu hodnoteniu. Čašníci zase demonštrovali svoje majstrovstvo v príprave slávnostnej tabule na danú tému, pričom dôraz bol kladený na eleganciu, precíznosť a zmysel pre detail. Po príprave nasledovala degustácia pripravených menu s profesionálnou prezentáciou jedál a nápojov pred významnými VIP hosťami.
Priebeh súťaže, odborná porota a výsledky súťaže
Program Gastrofestivalu bol aj tento rok rozmanitý a dynamický. Prvý deň patril slávnostnému otvoreniu súťaže, predstaveniu súťažných družstiev, losovaniu súťažných miest a prípitku s čašou vína.
Streda bola nabitá súťažným programom, ktorý otvorili Mgr. Jozef Stankovský, PhD. – podpredseda NSK, a PhDr. Ľubica Libová, PhD. – vedúca odboru školstva, mládeže a športu NSK, spolu s riaditeľkou školy PaedDr. Bibiánou Fitalovou. Na celý priebeh súťaže a objektívne hodnotenie dohliadala odborná porota. Kuchárske tímy hodnotili: p. Roman Borovský (šéfkuchár Semillon reštaurácia Vráble), p. Matúš Remenár (šéfkuchár Pálenica Jelšovce), pani Adriana Kneissl Poláková (cukrárka a podnikateľka v gastropriemysle) a p. Marek Čibik (sous-chef Šimák Restaurant Pezinok). Výkony čašníkov posudzovala odborná porota v zložení: p. Ľuboš Rácz (majiteľ baru a kaviarne Záhir Nitra), p. Peter Varga (manažér Pálenica Jelšovce), pani Katarína Gubová (manažérka hotel Hviezda Dudince) a pani Ria Révayová (Kaštieľ Mojmírovce).
Stredajší večer bol vyvrcholením celého podujatia. Slávnostná recepcia privítala množstvo významných hostí a ponúkla veľkolepý kultúrny program. Jedným z najsilnejších momentov večera bolo operné vystúpenie študentky prvého ročníka Hotelovej akadémie, ktorá si svojím talentom a prejavom získala pozornosť všetkých prítomných. Práve v tomto slávnostnom prostredí boli oznámené výsledky súťaže.
Kategória Kuchár
Zlaté pásmo:
1. Hotelová akadémia Nitra, Slovensko
2. Lycée des métiers Bazeilles, Francúzsko
Strieborné pásmo:
1. Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, Česká republika
2. Bráfova akademie, Třebíč, Česká republika
Bronzové pásmo:
1. Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany, Slovensko
2. Ugostiteljsko - turistička škola, Osijek, Chorvátsko
Kategória Čašník
Zlaté pásmo:
1. Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany, Slovensko
2. Bráfova akademie, Třebíč, Česká republika
Strieborné pásmo:
1. Hotelová akadémia Nitra, Slovensko
2. Střední škola společného stravovania, Ostrava - Hrabůvka, Česká republika
Bronzové pásmo:
1. Lycée des métiers Bazeilles, Francúzsko
2. Ugostiteljko - turistička škola, Osijek, Chorvátsko
Maturanti v úlohe organizátorov, moderátorov či sprievodcov
Tak ako každý rok aj tento ročník súťaže slúžil ako praktická maturitná skúška pre niekoľkých študentov hotelovej akadémie. Maturanti si po prvýkrát vyskúšali manažment a marketing väčšej akcie na medzinárodnej úrovni od A po Z, vrátane komplexnej koordinácie a komunikácie. Preverili si svoje prezentačné schopnosti pri moderovaní podujatia v slovenskom aj anglickom jazyku. Počas organizovania podujatia si vyskúšali aj náročnú a zodpovednú rolu sprievodcu cestovného ruchu. Zabezpečovali a sprevádzali exkurzie po meste Nitra a taktiež po historickom meste Trnava, čo podčiarkuje ich komplexnú prípravu pre budúcu kariéru v hotelierstve, gastronómii a cestovnom ruchu.

Bodka na záver
Posledný deň súťaže bol venovaný spoločnému zážitku a spoznávaniu slovenských krás. Zahraniční aj domáci študenti spolu so svojimi koordinátormi absolvovali exkurziu do historického mesta Trnava. Navštívili historické centrum, vychutnali si kávičku v známej Synagóga Café, zavítali do Divadla Jána Palárika a vychutnali si záverečný spoločný obed v štýlovej reštaurácii Bokovka. Táto exkurzia prispela k prehĺbeniu vzájomných vzťahov a poskytla priestor na neformálne diskusie a zdieľanie skúseností zo súťaže.
Poďakovanie partnerom
Úspech Gastrofestivalu Nitra 2025 by nebol možný bez podpory našich partnerov. Sme vďační za mediálnu podporu TV JOJ a Nitralive, ako aj za spoluprácu s našimi partnermi : Château Topoľčianky, Pálenica Jelšovce, Vinárstvo Predium Vráble, Hotel Hviezda Dudince, Záhir Cafe, Nitrazdroj a Penzión Artin.
Tento ročník potvrdil, že Gastrofestival Nitra je nielen súťažou, ale aj platformou pre vzdelávanie, výmenu skúseností a oslavu gastronomického talentu, ktorý má silu premeniť prípravu jedál a nápojov na skutočné divadelné predstavenie.
Mgr. Nikoleta Mráziková
koordinátorka súťaže
Comments