top of page

Gastrofestival Nitra 2024 Slovakia

Prvý večer 19.03.2024 sa konalo slávnostné podujatie Čaša vína, kde každá zo zúčastnených škôl predstavila svoj región, mesto a školu formou krátkej prezentácie. Študenti ponúkali na ochutnávku svoje typické jedlá, vína a regionálne špeciality. Bol to večer plný príjemnej atmosféry, úžasného jedla, vymieňania skúseností a nadväzovania nových priateľských vzťahov.


V súťažný deň 20.03.2024 sa začínalo v skorých ranných hodinách. Téma Gastrofestivalu Nitra 2024 znela: „Les hrá hudbu pre tých, ktorí počúvajú. Nechajme znieť pieseň vetra v korunách stromov a načrime do tajomstiev lesnej múdrosti.“


Úlohou súťažného družstva kuchárov bolo v časovom limite 3 hodiny pripraviť menu pozostávajúce zo 4 chodov – studené predjedlo s použitím zeleniny. Teplá polievka s povinnou surovinou, ktorou je pernatá zver. Hlavné jedlo pozostávajúce z mäsa zo zveriny a regionálnych surovín. Nakoniec ľubovoľný dezert s pridaním lesných plodov.

Úlohou súťažného družstva čašníkov bolo pripraviť slávnostnú tabuľu pre 4 osoby, pri príležitosti odbornej konferencie na tému: Ako zachrániť naše lesy – pľúca Zeme a kolísku života, ktorá sa uskutočnila pod gesciou Ministerstva životného prostredia. Časový limit pre ich prácu bol 120 minút. V priebehu ďalších 60 minút preukázali svoje zručnosti pri obsluhe VIP hostí. Obsluhu realizovali formou banketu.


Členovia hodnotiacej komisie pre kuchárov:

Roman Borovský – šéfkuchár reštaurácie Semillon vinárstvo PREDIUM Vráble

Matúš Remenár – šéfkuchár reštaurácie Pálenica Jelšovce

Roman Laca – šéfkuchár reštaurácie Castellum Cafe Nitra


Členovia hodnotiacej komisie pre kuchárov:

Ľuboš Rácz - majiteľ kaviarne a baru Zahir v Nitre

Michal Zrubec – manažér hotela Mikádo **** Nitra

Mgr. Ivan Plačko – riaditeľ hotela Château Appony **** Oponice


VIDEO


Večer sa konala slávnostná recepcia. Pani riaditeľka PaedDr. Bibiána Fitalová spolu s hodnotiacimi komisármi zhodnotili výkony súťažiacich, vyhlásili výsledky a spolu s organizačným výborom odovzdali ocenenia. Slávnostný večer spríjemnili hostia a študenti Spojenej školy kultúrnym programom.


Vyhodnotenie družstiev:

Hotelová akadémia, Nitra, SK

3. miesto v kategórii kuchár - Martin Kuťka, Patrik Príbela

3. miesto v kategórii čašník - Petra Nôtová, Tamara Mačeková


Hotelová akadémia, Piešťany, SK

2. miesto v kategórii kuchár - Andrej Ruchovanský, Gregor Rakús

1. miesto v kategórii čašník - Dušan Kocian, Nina Lipárová


Střední škola společného stravování Ostrava-Hrabůvka, CZ

1. miesto v kategórii kuchár - Marek Deutsch, Matěj Bortlík

2. miesto v kategórii čašník - Barbora Mirochová, Stanislav Bittner


Hotelová škola, Třebíč, CZ

1. miesto v kategórii kuchár - Aneta Svobodová, Petra Urbanová

1. miesto v kategórii čašník - Aneta Fazekasová, Martina Teplá


Lycée des Métiers, Bazeilles, FR

2. miesto v kategórii kuchár - Lucile Fouchart, Louis Ferrari

2. miesto v kategórii čašník - Emily Guirao, Shakil Patoari


Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek, HR

3. miesto v kategórii kuchár - Doris Borovička, Nenad Konstantinović

3. miesto v kategórii čašník - Rea Virovac, Sara Užanicki

Špeciálna cena za servírovanie vína - Sara Užanicki


295 views

Related Posts

See All
bottom of page