Prvý večer 19.03.2024 sa konalo slávnostné podujatie Čaša vína, kde každá zo zúčastnených škôl predstavila svoj región, mesto a školu formou krátkej prezentácie. Študenti ponúkali na ochutnávku svoje typické jedlá, vína a regionálne špeciality. Bol to večer plný príjemnej atmosféry, úžasného jedla, vymieňania skúseností a nadväzovania nových priateľských vzťahov.
V súťažný deň 20.03.2024 sa začínalo v skorých ranných hodinách. Téma Gastrofestivalu Nitra 2024 znela: „Les hrá hudbu pre tých, ktorí počúvajú. Nechajme znieť pieseň vetra v korunách stromov a načrime do tajomstiev lesnej múdrosti.“
Úlohou súťažného družstva kuchárov bolo v časovom limite 3 hodiny pripraviť menu pozostávajúce zo 4 chodov – studené predjedlo s použitím zeleniny. Teplá polievka s povinnou surovinou, ktorou je pernatá zver. Hlavné jedlo pozostávajúce z mäsa zo zveriny a regionálnych surovín. Nakoniec ľubovoľný dezert s pridaním lesných plodov.
Úlohou súťažného družstva čašníkov bolo pripraviť slávnostnú tabuľu pre 4 osoby, pri príležitosti odbornej konferencie na tému: Ako zachrániť naše lesy – pľúca Zeme a kolísku života, ktorá sa uskutočnila pod gesciou Ministerstva životného prostredia. Časový limit pre ich prácu bol 120 minút. V priebehu ďalších 60 minút preukázali svoje zručnosti pri obsluhe VIP hostí. Obsluhu realizovali formou banketu.
Členovia hodnotiacej komisie pre kuchárov:
Roman Borovský – šéfkuchár reštaurácie Semillon vinárstvo PREDIUM Vráble
Matúš Remenár – šéfkuchár reštaurácie Pálenica Jelšovce
Roman Laca – šéfkuchár reštaurácie Castellum Cafe Nitra
Členovia hodnotiacej komisie pre kuchárov:
Ľuboš Rácz - majiteľ kaviarne a baru Zahir v Nitre
Michal Zrubec – manažér hotela Mikádo **** Nitra
Mgr. Ivan Plačko – riaditeľ hotela Château Appony **** Oponice
VIDEO
Večer sa konala slávnostná recepcia. Pani riaditeľka PaedDr. Bibiána Fitalová spolu s hodnotiacimi komisármi zhodnotili výkony súťažiacich, vyhlásili výsledky a spolu s organizačným výborom odovzdali ocenenia. Slávnostný večer spríjemnili hostia a študenti Spojenej školy kultúrnym programom.
Vyhodnotenie družstiev:
Hotelová akadémia, Nitra, SK
3. miesto v kategórii kuchár - Martin Kuťka, Patrik Príbela
3. miesto v kategórii čašník - Petra Nôtová, Tamara Mačeková
Hotelová akadémia, Piešťany, SK
2. miesto v kategórii kuchár - Andrej Ruchovanský, Gregor Rakús
1. miesto v kategórii čašník - Dušan Kocian, Nina Lipárová
Střední škola společného stravování Ostrava-Hrabůvka, CZ
1. miesto v kategórii kuchár - Marek Deutsch, Matěj Bortlík
2. miesto v kategórii čašník - Barbora Mirochová, Stanislav Bittner
Hotelová škola, Třebíč, CZ
1. miesto v kategórii kuchár - Aneta Svobodová, Petra Urbanová
1. miesto v kategórii čašník - Aneta Fazekasová, Martina Teplá
Lycée des Métiers, Bazeilles, FR
2. miesto v kategórii kuchár - Lucile Fouchart, Louis Ferrari
2. miesto v kategórii čašník - Emily Guirao, Shakil Patoari
Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek, HR
3. miesto v kategórii kuchár - Doris Borovička, Nenad Konstantinović
3. miesto v kategórii čašník - Rea Virovac, Sara Užanicki
Špeciálna cena za servírovanie vína - Sara Užanicki
Comentarios