21.03.2023 sa konalo podujatie Čaša vína, na ktorom každá z 5 zúčastnených škôl stručne predstavila svoj región a školu. Podujatie bolo spojené s ochutnávkou vín a syrov z produkcie krajín, ktorých školy prijali pozvanie na súťaž Gastrofestival Nitra 2023 Sovakia. Pozvanie na tento rok prijali súťažné tímy z Piešťan, Třebíče, Ostravy a Osijeku.
22.03.2023 (streda) sa v priestoroch Hotelovej akadémie v Nitre konal 13. ročník medzinárodnej gastronomickej súťaže Gastrofestival Nitra 2023 Slovakia pre študentov hotelových škôl zo Slovenska i zahraničia.
Každá zo súťažiacich škôl zostavila družstvo, ktoré tvorili dvaja kuchári a dvaja čašníci. Úlohou kuchárskeho družstva bolo v súťažný deň pripraviť v stanovenom časovom limite 4 hodín menu pre 6 osôb, ktoré pozostávalo zo studeného predjedla, hlavného jedla a dezertu.
Tohtoročná téma pre kuchárov aj čašníkov bola: Malá včela veľký zázrak prírody. Iba ona dokáže spojiť dotyk slnka s vôňou kvetov do magicky sladkej chuti medu. Družstvo čašníkov malo pripraviť slávnostnú tabuľu pre 4 osoby, pripraviť stôl pre VIP hostí a naservírovať súťažné menu doplnené nápojmi. Vyhodnotenie bolo v stredu večer po podujatí.
Vyhodnotenie družstiev:
Hotelová akadémia Nitra, SK
3. miesto v kategórii kuchár - Ján Adamec, Rosan Paulisz
3. miesto v kategórii čašník - Tamara Mačeková, Petra Nôtová
Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, CZ
2. miesto v kategórii kuchár - Matěj Bortlík, Marek Deutsch
2. miesto v kategórii čašník - Natálie Bokolová, Barbora Mirochová
Obchodní akademie a Hotelová škola, Třebíč, CZ
3. miesto v kategórii kuchár - Anna Svobodová, Petra Urbanová
3. miesto v kategórii čašník - Aneta Fazekasová, Martina Teplá
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, HR
2. miesto v kategórii kuchár - Nives Prša, Matija Vidaković
1. miesto v kategórii čašník - Mihaela Kojčinović, Sara Užanicki
Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany, SK
1. miesto v kategórii kuchár - Matej Cepko, Gregor Rakús
2. miesto v kategórii čašník - Viktória Kubicová, Adam Mikláš