Dňa 4. a 5. 12. 2023 sa v našej škole konal workshop s michelinským šéfkuchárom Paľom Sekerkom.
Workshopu sa zúčastnili vybraní žiaci z 2., 3., 4. a 5 ročníka Hotelovej akadémie, ktorí sa tešili na varenie 5. chodovej degustačnej večere spolu so šéfkuchárom Paľom Sekerkom. Žiaci síce nevedeli čo ich čaká, ale napriek tomu sa na prípravu jedla veľmi tešili. V prvý deň 4. 12. robili predprípravu zo surovín, ktoré zakúpil pán Sekerka od lokálnych farmárov. Pripravovali sa pokrmy z mäsa z mangalice, od poctivého farmára Roberta Góru v Salke, pripravovala sa zelenina a ovocie od Karola Meska z Jarku. Ale aj taká zelenina, ktorú mali možnosť pripravovať prvý krát - pripravovali čipsy z čierneho kelu, používali bylinku wasabinu, citrónovú trávu, čerstvú kurkumu či zázvor. Bylinky, ktoré sa používali na prípravu pokrmov, dodal bylinkár Peter Kováč z Beladíc, pstruhy dodal Feri Vrzala z Horného Ohája, Adam Páleník z Čiernych Klačian dodal fenikel, Pavol Bottka z Kravian nad Dunajom dodal bylinkové hydroláty nielen na prípravu nápojov. Surovinami sa to len začína, to navyše k tomu pridali študenti spolu s Paľom. Spoločne nakoniec pripravovali nie 5 > ale 7 chodové menu!
Ako ,,amuse bouche“ – chuťovku – pripravili: Šišku plnenú oškvarkami a bryndzou, podávanú slivkovou omáčkou
Predjedlo : Textury mrkvy, arašidy, kurkuma, horčica
Polievka: Zeler, petržlen, miso-chren, šunka, wasabina
Hlavné jedlo: Pstruh, kapusta, riasy, feniklové kvety
Medzichod: Gyóza, čierny kel gojuchang, koriander
Hlavné jedlo: Mangalica, jablko, zimné listy, polníček
Dezert: Miso-karamel, vlašské orechy, hruška
Podávali sa vína, ktoré pre tento večer vybral someliér Rasťo Masrna, a nealko nápoje, ktoré pripravila Luca HoChi.
Študenti boli napriek únave veľmi radi, že sa mohli zúčastniť tohto podnetného workshopu, na ktorom sa veľa naučili, získali praktické skúsenosti a zažili niečo nové. Paľo so žiakmi pripravoval pokrmy, v ktorých sa použili ázijské suroviny a pripravovali sa s francúzskou precíznosťou šéfkuchára.
Poďakovanie patrí pani riaditeľke PaedDr. Bibiáne Fitalovej, ktorá túto aktivitu plne podporila.
Neirurerová Dana
Comments