Študijné odbory SPŠP
2950 M - poradenstvo vo výžive
Forma štúdia - denná.
Štúdium je štvorročné.
Je to úplne nový odbor, ktorý ponúka naša škola. Pripravuje žiaka na činnosť v oblasti hodnotenia, hygieny, kontroly a dozoru, distribúcie potravín s prihliadnutím na potrebu správnej výživy pri pohybových aktivitách.
Obsah vzdelávania reaguje na nové trendy rozvoja výživových prostriedkov a doplnkov pre športovca, na rozvoj potravinárskeho, farmaceutického a chemického priemyslu, pôdohospodárstva, ochrany životného prostredia, medicíny s cieľom dospieť k športovému výkonu fyziologickými postupmi.
2949 M - výživa, ochrana zdravia a hodnotenie potravín
Forma štúdia - denná.
Štúdium je štvorročné.
Pripravuje žiaka na činnosť stredného technicko-hospodárskeho pracovníka v oblasti potravinárstva, v oblasti hodnotenia hygieny, kontroly a dozoru výroby a predaja potravín.
V oblasti poradenstva a služieb spojených s výživou a ochranou zdravia a kvality života v gastronómii a prípravu žiakov na tvorbu výživových programov pre športovcov s možnosťou pokračovať v štúdiu na vysokých školách.
2940 M - potravinárstvo
Forma štúdia - denná.
Štúdium je štvorročné.
Prvé dva roky študujú žiaci predmety spoločného základu. Po skončení druhého ročníka si môžu zvoliť jedno z deviatich študijných zameraní:
1. Spracúvanie múky
učivo je zamerané na pekárenskú výrobu (chlieb, pečivo), výrobu cestovín, výrobu trvanlivého pečiva (sušienky, perníky), výrobu jemného pečiva (koláče, vianočky) a cukrárenskú prevádzku. Zručnosti a návyky žiaci získavajú v školskej pekárni.
2. Konzervárenstvo
zaoberá sa konzervovaním potravín a výrobou kvalitatívne nových potravín ako sú rôzne pomazánky, kompóty, nápoje, polotovary a hotové jedlá.
3. Spracúvanie mäsa
odborné zameranie pripravuje žiakov na riadenie pri spracúvaní hovädzieho a bravčového mäsa, zveriny, rýb a hydiny.
4. Syrárstvo a fermentované výrobky
počas štúdia na tomto zameraní žiak získa vedomosti z biotechnologických procesov pri výrobe syrov a kyslomliečnych výrobkov.
5. Spracúvanie mlieka
poskytuje žiakom ucelené vedomosti z oblasti priemyselného spracúvania mlieka na mliečne výrobky, ktoré sa uplatnia v zdravej výžive.
6. Potravinár - kvalitár
zameranie odboru poskytuje vedomosti o odbornej manipulácii s potravinami, aby sa zachovala ich akosť a naučí žiakov základy analytického a mikrobiologického hodnotenia potravín. Okrem poznatkov z oblasti analýzy a hodnotenia kvality potravinárskych produktov sa žiaci naučia ovládať laboratórnu techniku v chemickom a mikrobiologickom laboratóriu.
7. Podnikanie v potravinárstve
zameranie poskytuje žiakom základné právne normy, ktoré upravujú podnikateľskú činnosť. Štúdiom žiaci získajú ucelený súbor poznatkov z účtovníctva, ekonómie, práva, marketingu, tovaroznalectva a technológie. Zameranie vychováva absolventov, ktorí sa uplatnia v podnikateľskej sfére, prípadne v oblasti obchodu a služieb potravinárskeho priemyslu.
8. Výroba cukru a cukroviniek
žiaci sa naučia technológiu výroby cukru, cukroviniek, čokolády a cukrárenských výrobkov a ich analytické a mikrobiologické hodnotenie.
9. Kvasná technológia
zahŕňa odvetvia priemyslu, kde sa využívajú princípy výrob založené na kvasných procesoch, výrobu sladu, piva, vína, droždia, destilátov a nealkoholických nápojov.