ŠTUDIJNÝ ODBOR
HOTELOVÁ AKADÉMIA
Študijný odbor 6323 K Hotelová akadémia
forma štúdia – denná
dĺžka štúdia – päťročné štúdium
Študijný odbor 6323 K Hotelová akadémia je päťročný študijný odbor ukončený maturitou. Počas štúdia má žiak po splnení predpísaných podmienok možnosť získať výučný list v odbore hotelová akadémia (musí absolvovať najmenej 1400 hodín odborného výcviku) a certifikáty:
-
barista,
-
barman nápojár s medzinárodnou platnosťou,
-
z podvojného účtovníctva OMEGA.
Absolventi štúdia sa môžu uplatniť:
-
V hoteloch a gastronomických zariadeniach na pozícii:
-
manažér prevádzky,
-
vedúci úseku stravovania,
-
vedúci odbytového strediska,
-
vedúci recepcie,
-
recepcionár,
-
ekonóm, účtovník,
-
čašník, servírka.
-
-
v cestovných kanceláriách na pracovných miestach:
-
animátor,
-
sprievodca,
-
delegát,
-
prevádzkový pracovník,
-
-
v samostatnom podnikaní,
-
v štúdiu na vysokých školách.
V oblasti všeobecného vzdelávania absolvent ovláda:
-
dva cudzie jazyky,
-
slovenskú a svetovú literatúru,
-
slovenské a svetové dejiny,
-
profesijnú etiku.
Absolvent je schopný:
-
komunikovať s ľuďmi v pracovnom i osobnom živote,
-
plynule sa vyjadrovať v ústnom i písomnom styku,
-
dodržiavať zásady spoločenského správania a spoločenského protokolu,
-
organizovať a riadiť program pre záujmové skupiny ľudí.
V oblasti odborného vzdelania absolvent ovláda:
-
zásady správneho stolovania,
-
techniku jednoduchej a zložitej obsluhy,
-
základy výživy ľudí, zloženie potravín,
-
princípy a technologické postupy prípravy pokrmov,
-
prípravu rôznych druhov jedál a nápojov tradičnými aj progresívnymi metódami,
-
zostavenie jedálneho lístka vrátane jeho jazykových mutácií,
-
vypracovanie receptúr a cenových kalkulácií,
-
zásady manažmentu a základy psychológie pre prácu manažéra,
-
princípy organizácie a riadenia činnosti v ubytovacích a gastronomických zariadeniach.
Absolvent je schopný:
-
pracovať individuálne i v tíme, sústavne sa vzdelávať,
-
orientovať sa v základných právnych normách a predpisoch,
-
zostaviť podnikateľský plán a podnikať v oblasti hotelierstva a spoločného stravovania,
-
ovládať aplikačné programy, využívať možnosti Internetu a využívať informačno-komunikačné technológie v riadiacej činnosti,
-
pracovať podľa hygienických predpisov a bezpečne, chrániť životné prostredie.