top of page

ŠTUDIJNÝ ODBOR

HOTELOVÁ AKADÉMIA

Študijný odbor 6323 K Hotelová akadémia

forma štúdia – denná

dĺžka štúdia – päťročné štúdium

 

Študijný odbor 6323 K Hotelová akadémia je päťročný študijný odbor ukončený maturitou. Počas štúdia má žiak po splnení predpísaných podmienok možnosť získať výučný list v odbore hotelová akadémia (musí absolvovať najmenej 1400 hodín odborného výcviku) a certifikáty:

  • barista,

  • barman nápojár s medzinárodnou platnosťou,

  • z podvojného účtovníctva OMEGA.

Absolventi štúdia sa môžu uplatniť:

  • V hoteloch a gastronomických zariadeniach na pozícii:

    • manažér prevádzky,

    • vedúci úseku stravovania,

    • vedúci odbytového strediska,

    • vedúci recepcie,

    • recepcionár,

    • ekonóm, účtovník,

    • čašník, servírka.

  • v cestovných kanceláriách na pracovných miestach:

    • animátor,

    • sprievodca,

    • delegát,

    • prevádzkový pracovník,

  • v samostatnom podnikaní,

  • v štúdiu na vysokých školách.

 

V oblasti všeobecného vzdelávania absolvent ovláda:

  • dva cudzie jazyky,

  • slovenskú a svetovú literatúru,

  • slovenské a svetové dejiny,

  • profesijnú etiku.

Absolvent je schopný:

  • komunikovať s ľuďmi v pracovnom i osobnom živote,

  • plynule sa vyjadrovať v ústnom i písomnom styku,

  • dodržiavať zásady spoločenského správania a spoločenského protokolu,

  • organizovať a riadiť program pre záujmové skupiny ľudí.

V oblasti odborného vzdelania absolvent ovláda:

  • zásady správneho stolovania,

  • techniku jednoduchej a zložitej obsluhy,

  • základy výživy ľudí, zloženie potravín,

  • princípy a technologické postupy prípravy pokrmov,

  • prípravu rôznych druhov jedál a nápojov tradičnými aj progresívnymi metódami,

  • zostavenie jedálneho lístka vrátane jeho jazykových mutácií,

  • vypracovanie receptúr a cenových kalkulácií,

  • zásady manažmentu a základy psychológie pre prácu manažéra,

  • princípy organizácie a riadenia činnosti v ubytovacích a gastronomických zariadeniach.

Absolvent je schopný:

  • pracovať individuálne i v tíme, sústavne sa vzdelávať,

  • orientovať sa v základných právnych normách a predpisoch,

  • zostaviť podnikateľský plán a podnikať v oblasti hotelierstva a spoločného stravovania,

  • ovládať aplikačné programy, využívať možnosti Internetu a využívať informačno-komunikačné technológie v riadiacej činnosti,

  • pracovať podľa hygienických predpisov a bezpečne, chrániť životné prostredie.

CertifikatyHA
logo-HA-500.png
O nás
Štúdium
Pre záujemcov o štúdium
Súťaže
bottom of page